Парапети за стълби

Парапети за стълби

Парапетите за стълби освен архитектурен елемент са преди всичко предпазно съоръжение за безопастност на обитателите на сградата. Те също така са подкрепа и опора за сигурност по време на ходене най-вече за възрастните хора и малките деца.

Обикновено парапета се монтира от отворената страна на стълбището,а като допълнителна опора по стената на стълбищната клетка е добре да бъдат монтирани ръкохватки , наричани още парапети за стена . Минималната височината на парапета , /измерена в средата на стъпалото/ не трябва да бъде по-малко от 90см.. Между отделните елементи изграждащи парапета не трябва да има разтояния по-големи от 12см. Всички елементи изграждащи парапета трябва да бъдат надеждно и трайно закрепени към конструкцията .

Парапети за стълби могат да бъдат изработени от различни материали, но безспорно най-подходящи материали са инокса /неръждаема стомана/ и стъклото. В закрити помещения може да се използвт и елементи от дърво.

Подходящи видове парапети за стълби са иноксовите парапети със със стъкло, иноксовите парапети с хоризонтален пълнеж, иноксовите парапети с вертикален пълнеж, иноксовите парапети с въжета, иноксовите парапети с панел както и изцяло стъклените парапети . Монтажа на парапета може да бъде върху стъпалата на стълбите, а ако те са тесни и конструкцията позволява, монтажа може да се направи конзолно /челно/ на пързалката на стълбите .